de anti vaccinatie crisis

08-01-2014 19:53
 

 

Ben ik laatst ook weer tegen het lijf gelopen. Ik kwam ergens een bewering tegen dat één of andere actrice weigert om haar kinderen vaccins toegediend te laten krijgen, om een reden die in Amerika om wat voor reden dan ook nog steeds speelt.


 

Misschien dat het onder sommigen van jullie al bekend is. Andrew Wakefield, samen met twaalf anderen, heeft in 1998 onderzoeksresultaten gepubliceerd die een verband aan zouden moeten tonen tussen het “MMR-vaccin” (Een vaccin tegen o.a. Mazelen) en Autisme. Pas in 2010 werd het allemaal ingetrokken, nadat duidelijk werd dat het onderzoek van geen kant bleek te kloppen. Bovendien hadden andere onderzoeken consistent aangetoond dat er juist géén verbinding was tussen het vaccin en Autisme.


 

Dat ene puntje waar dus die hele “Vaccins veroorzaken Autisme” ideologie vandaan komt is dus al grondig onderuit gehaald. Helaas te laat. Niet alleen heeft Wakefield aan de Vaccinpaniek nog een aardige duit weten te verdienen blijkbaar, maar de foutieve gedachte is ook blijven hangen. Er zijn nog steeds genoeg mensen die zonder pardon blijven proberen om mensen ervan te overtuigen dat vaccins Autisme veroorzaken.


 

Waarom? Ik heb natuurlijk niet al te veel ervaring, maar wat ik tot dusver heb gemerkt is dat het vasthouden aan de vaccinpaniek hand in hand gaat met een andere pijnlijke gedachtengang. “De genezing”.


 

Elke keer dat iemand het over de Autisme-gerelateerde gevaren van vaccinatie heeft wordt die er eigenlijk steevast achteraan gegooid: “Ik heb zelf ook een zoon/dochter die autisme had, maar hij is aan het genezen.”. Ik heb er een tijdje over nagedacht, en ik denk dat ik het begrijp. Waarom die twee dingen hand in hand gaan, en waarom de Vaccinpaniek blijft leven, terwijl al het bewijs ervoor al uit het raam is gegooid.


 

Het is de maakbaarheid van alles. In het princiepe van “If we broke it, we can fix it” houden sommigen vast aan dit idee. Dat Autisme door de mens veroorzaakt wordt. Dat het niets meer is dan een mislukte operatie, of een ziekte. Want als dat zo is, dan kun je het repareren!


 

Maar dat is niet zo. Autisme is voor altijd. Het gebeurt, het komt nergens vandaan (Nou, er is een vage genetische link geloof ik) en het gaat nooit weg. Het kan moeilijk zijn om dat te accepteren. Dat begrijp ik, absoluut. Ik kan goed begrijpen dat het niet makkelijk is geweest voor mijn ouders om Autisten in de familie te hebben. Maar we kunnen eraan werken dat het makkelijker wordt.


 

Maar wat eigenlijk het belangrijkste is... De gezondheid van die kinderen staat op het spel. Die ziektes worden, dankzij vaccinaties, met uitsterven bedreigd, en dat moeten we eigenlijk zo houden. Daar mag geen misconceptie over het ontstaan en behandelen van Autisme tussen komen te staan.


 

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen, tegen de anti-vac ouders: Als je Autisme niet wilt erkennen om het belang van de mentale gezondheid van je kind, doe het alsjeblieft wel voor hun fysieke gezondheid. Je wenst ze toch niet de mazelen?


 

Stefan 
 

Hier kun je schuiven en slepen met nieuwe inhoud of reeds bestaande inhoud verplaatsen.

Hulp nodig met starten Klik hier