Autisme is makkelijk

04-12-2013 18:09
 

Je krijgt het nog wel eens terug als je aangeeft dat het mensen met Autisme vaak niet lukt om in het regulier onderwijs te slagen: “Ja, maar daar kunnen we geen uitzonderingen op maken! Dan moeten we zeker alles aan gaan passen voor dat handjevol Autisten!”

In de eerste plaats is dat voor de Autist al een pijnlijke houding. Een reactie van “Jij mag lekker niet meedoen want jij bent raar!”. En dat krijg je dan door een volwassene op een minder dan diplomatieke manier in je gezicht geslingerd. Zonde toch? Veel leerlingen krijgen hierdoor een gevoel van hulpeloosheid en moedeloosheid. Als de samenleving jou niet wil, wat moet je dan?

Maar waar het mij hier nu even om gaat... Is dat die houding niet eens in alle opzichten klopt. Er zijn een aantal dingen die inderdaad niet de omstandigheden verbeteren voor non-Autisten.

HOWEVER!

Ik ben ervan overtuigd dat een groot aantal aanpassingen die regulier voor Autisten haalbaar maken over het algemeen ook de prestaties van non-Autisten kunnen bevorderen. Om nog maar te zwijgen van kinderen met andere 'etiketten'.

Neem nou de nieuwe architectuur van schoolgebouwen. Blijkbaar is het een trend om zoveel mogelijk muren te vervangen door glazen wanden. Want dat ziet er zo open en ruimtelijk uit, en het helpt het idee dat scholen doorzichtig moeten zijn! Klinkt leuk op papier.

Maar het is wel een waardeloze werkruimte. Zeker in een school, waar de leerlingen toch ook tussen de klassen relaties opbouwen. Want je kunt er donder op zeggen dat als een leerling zijn of haar maatje door de gang ziet lopen dat ze minstens drie minuten niet meer met de les bezig zijn.

Prikkels, of ze nu Audio, Video of van andere orde zijn, zijn afleidingen. Hoe meer er aangeboden worden, hoe meer mensen worden afgeleid. Je kunt geen twee gesprekken tegelijk volgen. Je kunt niet drie televisies tegelijk in de gaten houden.

Voor een Autist is dit echt een ramp. Niet alleen kan er in zo'n omgeving nooit enig werk fatsoenlijk verzet worden, maar het schiet ook nog eens je mentale energietank aan flarden. Als je afgepeigerd thuis komt na een dag van gang-wandelende vrienden en andere onzin ga je echt niet meer geconcentreerd met je huiswerk bezig.

Maar voor non-Autisten is dit ook niet best. Ze worden er misschien niet bijster moe van, maar de informatie overdracht is echt geen 100% als ze ook naar de meisjes van VWO-5 kunnen kijken, die op dat moment giechelend door de gang lopen. En denk niet dat de leraar daar blij mee is, als hij het voor de zoveelste keer opnieuw kan uitleggen aan de mannelijke helft van de klas.

Kortom, er zijn aanpassingen die alle leerlingen en mogelijk zelfs leraren goed van pas kunnen komen. Werkomgevingen zijn werkomgevingen, en horen eigenlijk ook zo ingericht te worden. Saai? Maybe.

Maar je kunt er tenminste redelijk je diploma verdienen.