The World Ends With You

11-06-2014 19:42

Openminded

Één van de meest waardevolle karaktereigenschappen, mijns inziens, is openmindedness. Het openstaan voor nieuwe of andere ideeën.

Ik weet niet of ik het al eerder genoemd heb, maar er is voor de Nintendo DS een spel geweest dat hier enigszins op inspeelde, qua verhaal dan. Het is niet heel wijd bekend geworden, maar was wel erg populair bij degenen die het wel kenden.

"The World Ends With You"

Niet een makkelijke titel voor een spel. En niet bepaald een titel waarvan je denkt "Oeh, dit moet ik hebben!". Maar het was wel een erg belangrijke zin, ook al kwam hij in het spel maar één keer voor.

De betekenis? De wereld houd op bij jezelf. Dat is de letterlijke vertaling. Maar het gaat natuurlijk dieper. In het spel moet het hoofdpersonage wedstrijden winnen door intiem samen te werken met drie verschillende personen. En daar begint het spel mee. Een hoofdpersoon die van niets of niemand wat wil weten. Iemand die compleet op zichzelf aangewezen is en iedereen afstoot.

En dan komt die zin langs. "The world ends with you.". En hoe langer je erop broedt, hoe sterker die zin wordt. Je ziet altijd de wereld maar vanuit één positie, één oogpunt, één ervaring. Op een punt heb je alles gezien wat je maar kunt zien. Daar eindigt jouw wereld. Daar ligt de grens van je leven.

Maar dan kom je anderen tegen. Mensen met hun eigen werelden, die ook hun eigen grenzen hebben. Sommigen grenzen heb je met hen gemeen, anderen liggen weer heel anders. En door met die mensen in gesprek te gaan, door met hen in contact te komen, verbreed je wereld zich. Hun grenzen worden samengevoegd met die van jou. Je wereld breidt zich uit.


"The world ends with you."


Maar hoe meer mensen je toe laat, hoe meer mensen deel worden van jouw leven, van jou, hoe groter die wereld is.


Openmindedness. The ability to let your world end with others.Stefan