De diagnose - Empowerment

21-05-2014 21:15

"Empowerment".

Een woord dat nog wel eens gebruikt wordt in game design blijkbaar. Het youtube-kanaal "Extra Credits" dat veel presentaties heeft over de diepere werkingen van video games en game design heeft er vandaag ook weer iets over geplaatst. Dat gevoel van dat je iets kunt, en dat je iets waard bent.

Hoe dit aansluit bij de diagnose? Ik denk dat een diagnose ook een stukje Empowerment is.

Of je het nu wel of niet hebt, je komt altijd dezelfde dingen tegen. En je moet altijd met die dingen omgaan. Mensen die hun afspraak niet nakomen, de onzinnige gesprekken over koetjes en kalfjes, de tegenstrijdigheden in communicatie (Wel aankijken maar niet staren, niet liegen maar ook weer niet de waarheid spreken)... Hoe je daarmee omgaat is ook afhankelijk van je zelfbeeld. En als je geen goed zelfbeeld hebt ben je op andere mensen aangewezen. Je moet je maar aanpassen, aan al die mensen die zeggen dat je niet flexibel genoeg bent, of ongezellig, of dat je ze nooit aankijkt.

Ik vind dat niet een teken van je eigen keuzes maken. Andere mensen bepalen steeds hoe je je moet gedragen.

De diagnose kan daarbij helpen. Ik weet dat mensen mij raar vinden, ik weet dat men het niet kan waarderen dat ik alles apart eet, of dat ik geen thee of koffie drink. Maar ik weet wie ik ben, ik weet wat ik ben. Ik ben Autistisch, en naar dat zelfbeeld kan ik handelen. Ik heb sterker het gevoel dat ik in mijn recht sta omdat ik weet dat ik anders ben. Ik eet alles apart. Als iemand daar een probleem van maakt kan ik uitleggen waarom. Het is mijn keuze om mij niet aan te passen op dit punt, ik zie er het nut niet van in. Ik hoef niet op zoek te gaan naar een plekje om in te passen, want ik heb er al één gevonden. En dat plekje kan ik zelf inrichten.

Ik kan mijn eigen keuzes maken. En als anderen zich daar kwaad over maken, nou ja... Dat zijn anderen. Ik weet dat zij niet weten wat er in mij om gaat, en dus hoef ik niet zoveel op hun woorden te letten.

Het zijn mijn eigen gevoelens die er weer toe doen. Mijn beslissingen.

Empowerment.


Stefan