de brug

27-11-2013 22:36

Wat mij trof in de blog van Stefan was dat deze vriend aan hem vroeg hoe je moet reageren als iemand zegt dat hij autisme heeft.

Volgens mij geeft dit aan dat deze vriend  het autisme accepteert, en graag meer wil weten over hoe hij het beste kan communiceren met Stefan.  Vervolgens gaat Stefan aan die vriend uitleggen wat voor hem vervelende reacties zijn.

En dit doet me denken aan de brug die wij in ons logo gebruiken.  Deze vriend komt Stefan een stap tegemoet, en Stefan komt hem ook een stap tegemoet. Zo komen ze bij elkaar en  kunnen ze goed samen communiceren.

In de praktijk wordt heel veel aandacht besteed aan de sociale ontwikkeling van  mensen met autisme, ze kunnen een sociale vaardigheidstraining volgen, ze krijgen begeleiding, ze moeten toch leren net zo te functioneren als “wij” doen. Ze moeten zich toch kunnen redden in deze maatschappij.

Ik vind dit zelf vaak een valkuil, je zegt dingen of doet dingen met een bepaalde bedoeling. En je denkt  vervolgens vaak dat iedereen je goed begrijpt zo.  Als het niet begrepen wordt (en je snapt niet waarom niet, het was toch duidelijk genoeg vond je zelf) dan ligt het vast aan die ander, die begrijpt het gewoon niet, of wil het niet begrijpen.  Hij moet leren om je te begrijpen.  Maar als je je realiseert dat mensen met autisme gewoon op een andere manier denken, er  is geen goed of fout, dan ga je proberen om zo te communiceren dat je elkaar wel goed kunt begrijpen. En wat is er nu makkelijker om te vragen: “Kun je me vertellen hoe dat voor jou is? Waarom is dat niet duidelijk? Hoe lees jij dat? Wat is daar lastig aan?”

Dan zul je merken hoe leuk dat is, want het verbreedt je beeld enorm! Je leert als het ware “out of the box” te denken. En dan zijn mensen met autisme vaak  veel socialer dan men vaak denkt!

 

Succes

Karen