8 april uitzending over autisme bij het klokhuis

05-02-2014 11:01
 

 

Het Klokhuis ontrafelt onze hersenen

2014 is het Europees Jaar van het Brein

 

Uitzending:                                       vanaf dinsdag 11 maart, 18.25 uur bij de NTR op Zapp Ned 3

Aantal afleveringen:                        negen, iedere dinsdag (behalve 1 april) tot en met 13 mei 2014

Presentatie:                                      Nienke, Dolores, Lisa en Maurice

Regie: Jeanine van Gool                Redactie: Heleen Meertens

 

Internationaal wordt er dit jaar aandacht gegeven aan de hersenen, 2014 is namelijk het Europees jaar van het Brein. In Nederland wordt hier aandacht aan besteed tijdens de  Brain Awareness Week 2014 , deze vindt plaats van 10 tot en met 16 maart. Het Klokhuis sluit hierbij aan en zendt vanaf dinsdag 11 maart een speciale serie uit over hersenen. Het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam. NTR-presentatrice Nienke de La Rive Box probeert in deze serie de geheimen van onze hersenen te ontrafelen en hersenenaandoeningen bespreekbaar te maken. Nienke praat hierover met kinderen en deskundigen.

 

De kinderen in deze serie spreken uit eigen ervaring. Ze zijn openhartig over de ingrijpende gevolgen van een hersenaandoeningen. Dit levert opmerkelijke portretten en persoonlijke verhalen op. Zo heeft Charlotte (10) een oma met Alzheimer die haar bijna niet meer herkent. Eric (37) lag na zijn ongeluk in coma en kan nu alleen nog spreken via een spraakcomputer. Justin (10) heeft autisme en zijn vriendje Donnie vertelt hoe hij daarmee omgaat. Mika (6) kan écht bijna niet stilzitten en doet mee aan een onderzoek naar ADHD.

 

De serie behandelt veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals: coma, autisme, ADHD, dyslexie, epilepsie, Alzheimer. Nienke spreekt hierover ook met deskundigen, o.a. met een neuroloog, een kinderpsychiater en een hersenonderzoeker. Wat dóen onze hersenen precies? Waarin verschillen mensen en dieren qua hersenen? Hoe werkt ons geheugen? Hoe worden onze hersenen ziek? Nienke gaat op zoek naar de antwoorden en gaat hierbij zelfs zo ver dat ze haar hersenen laat scannen. Er is ook aandacht voor het computerbrein: neemt de computer het denken in de toekomst over van de mens? Kunnen we ons geheugen straks uitbreiden met speciale usb-kaarten? Naast de reportages zijn er ook weer bijzondere sketches en mooie liedjes in de afleveringen, die stof geven tot nadenken. Bij deze serie verschijnt ook een speciaal boek: Het Klokhuisboek over hersenen.

 

NTR Het Klokhuis  informeert, entertaint en vermaakt jong en oud, maar schuwt moeilijke onderwerpen niet. Eerder heeft Het Klokhuis speciale series gemaakt over  kanker en kindermishandeling. Beide series zijn bejubeld en bekroond.Tot op de dag van vandaag worden afleveringen van Het Klokhuis gebruikt in bijvoorbeeld het onderwijs of zelfs in ziekenhuizen. De kracht van Het Klokhuis is: ingewikkelde zaken begrijpelijk maken en het onbespreekbare bespreekbaar te maken voor jong en oud.

 

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door: Hersenstichting, NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind)en Oudervereniging Balans.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------